在线试听
考研资料
考研指南
英美网址
轻松一刻
红宝书品牌
联系我们
红宝书QQ
 

考研复试——英语口试日常问题及连续表达问题
                   日期: 2010/4/2 15:34:51      浏览数:14967
分享到:
'
 

红宝书 红宝书考研英语词汇 红宝书考研英语真题 红宝书考研英语写作 红宝书考研英语预测


 

考研复试——英语口试日常问题及连续表达问题


 

一、考研复试英语口试的相关事项
    
     
对考研复试英语口语的考查,各个学校情况各不相同。有的学校制定了非常详细的标准和流程,甚至规定了每个老师发问的方式和时间;有的只是面试老师的自由发挥,成绩也基本上由面试老师主观判定。不管面试是否严格控制,考生对下面几个问题一定要认真准备:一是自我介绍,如自己来自什么地方,毕业学校,所学专业,业余喜好,家庭基本情况等信息。二是做好用英语讲解自己专业的准备。
    
      
口语测试老师有可能要求你就本专业展开话题,考查你用英语讲解陌生概念的能力。因此考生对此要有所准备,先用笔头组织这些问题的要点,然后再以这些词组织语言。在阅读专业文献时,也要多积累一些专业方面的英语词汇。当然提问的问题不可能难度太高
    
    1
、考试形式:内容包括自我介绍和提问回答,一般是一到两名老师参与口语考试,首先是考生自我介绍,其次是老师对同学的即兴提问。

    
    2、提问一般包含如下两部分:
    
     
第一部分:考查学生理解并回答有关日常生活、家庭、工作、学习等问题的能力(3--5分钟)。第二部分:考查学生连续表达的能力。考生从所给的问题中选择一个话题,就此话题表达自己的看法(7--10分钟)
    
    3、评价成绩一般为:
    
    a
优秀--能用外语就指定的话题进行口头交流,基本没有困难
    
    b
良好--能用外语就指定的题材进行口头交流,虽有些困难,但不影响交流
    
    c
及格--能用外语就指定的话题进行简单的口头交流
    
    d
不及格--不具有口头表达能力
    
  
  二、考研英语复试口语日常问题列举
    
    考研原因
    
    (reasons for my choice)
    
    There are several reasons.
    
      I have been deeply impressed by the academic atmosphere when I came here last summer. In my opinion, as one of the most famous    in our country, it provides people with enough room to get further enrichment. This is the first reason.
    
      The second one is I am longing for doing research in     throughout my life. It
s a pleasure to be with my favorite    for lifetime. I suppose this is the most important factor in my decision.
    
      Thirdly, I learnt a lot from my     job during the past two years. However, I think further study is still urgent for me to realize self-value. Life is precious. It is necessary to seize any chance for self-development, especially in this competitive modern world.
    
      In a word, I am looking forward to making a solid foundation for future profession after two years
study here.
    
     
研究生期间你的计划

    
      (plans in the postgraduate study)
    
      First, I hope I can form systematic view of    . As for    , my express wish is to get a complete comprehension of the formation and development as well as     . If possible, I will go on with my study for doctorate degree.
    
      In a word, I am looking forward to making a solid foundation for future profession after two years
study here.
    
    
介绍你的家乡

    
    (hometown)
    
      I am from     , a famous city with a long history over 2,200 years. It is called
Jiang Cheng because there were lots of lakes even 900 years ago. The city lies in the eastern part of the province. It is the center of politics, economy and culture. Many celebrities were born here, for instance,      and so on . In addition, it is famous for the hot springs. They are known for high-quality. Visitors at home and abroad feel it comfortable bathing here.There is my beloved hometown.
    
      
(根据自己实际情况替换文中划线部分即可!)

    
      你的家庭
    
      (family)
    
      There are four members in my family: my parents, my cute cat of 9 years old and me. My father is a technician in the Fujian TV station. He often goes out on business. So most of the housework is done by my industrious mum. Climbing at weekends is our common interest. The fresh air and natural beauty can help us get rid of tiredness. They can strengthen our relation, too.During my preparing for coming here,my parents
love and support have always been my power.and I hope in the future I will be able to repay them.
    
    
(根据自己实际情况替换文中划线部分即可!)

    
      你的大学
    
     (university)
    
      ******* University is one of the oldest universities in China. It was founded in    and covers an area of over    mu. The building area is ************square meters. It develops into a comprehensive university with efforts of generations, especially after the reform and opening up. It takes the lead among the      universities with nice teaching and scientific research ability. The library has a storage of     books. Various research institutes are set up including 31 research centers. There are teaching research experimental bases. For example, the computer center, analyzing-test center, modern education technical center and soon.
    
     
(根据自己实际情况替换文中划线部分即可!)
    
      研究生计划,你如何打算?
    
      (plans)
    
      If luckily I got the chance to learn Environment Engineering in Tongji university, I will concentrate on the study and reserch in this field. First, I will work hard to learn the theoritical knowledge, constructing a solid base for my future work. Second, I would like to do some practical work with the help of the supervisor and classmates. Through this ,I can get something that cannot be acquired from the textooks. I believe after 3 years of learning ,my dream will finally come true.
    
      (根据自己实际情况替换文中划线部分即可!)
    
   
  关于所选、所学专业
    
      (reasons for taking postgraduate exams)
    
      First of all, I love my major. Chinese literature is the symbol of the start of Chinese literary modernization. It plays an important part in modernization of our citizens
thoughts. Whats more, modern literature is very close to our daily life and it can deeply reflect the styles and features of our society. I am fascinated by the great mastersrefreshing or warm or profound styles as well. But I am not easily satisfied with such superficial knowledge. I hope I could have a better understanding in modern literature by studying further. This is a very important reason for me to take the postgraduate exams.
    
      Next, I love the feeling in the university. It is full of youthful spirit. And I am deeply attracted by the scholarly atmosphere. And the most important, it
s my great honor to open my ears to your teaching.  
    
      Finally, I want to say a very practical problem. That is my dream of becoming a teacher in the university. I want to realize my dream and make myself to be a well-qualified person. I think the postgraduate studies can enrich my knowledge and make me competent in my future job.
    
      That
s my simple and clear reasons why I took the postgraduate exams.

三、考研英语复试口语连续表达问题列举
    
      1. What are the characteristics of a good teacher? Use reasons and examples to support your response.
    
    解析:
    
   
  一、考生在回答自由发挥题目时要明确题干中要求自己讨论的是什么,利用主题句加上支持细节的方法进行准备如下。
    
      Topic statement:
    
    A good teacher is supposed to possess a number of characteristics.
    
      Supporting details:
    
      What are the characteristics?
    
      1. knowledgeable: source of information
    
      2. easy-going: get well with his students in class or after class
    
      3. a real friend to the students
    
   
  二、经过上面的分析,考生可以在三个方面进行自己的个人陈述。这个部分中,考生应该注意自己的语音语调,语速不要过快,不要让人感觉你在背诵别人的文章。考生要注意自己平时训练的风格,可以在陈述中丰满上面备考中的内容,运用例子、原因越充分越好。
    
      参考答案:
    
      I think a good teacher should have many characteristics. First of all, he must be a person with knowledge. You know, a teacher should be source of information to his students. Many parents would like their kids to learn more at school. Next, a teacher should be easy-going, humorous in or after class so that his students would like to stay with him. I am sure if students like their teacher very much, they will begin to enjoy the course taught by the teacher. Finally, I hope a good teacher can become a real friend to his students. I mean, a good teacher can be trusted by his students. Well, sometime, students would come across problems in real life, they don
t want to ask their parents for help. Instead, they would find some advice from their friends. If their friends are also teenagers, students would ask some adult friends for advice. I think a good teacher can play such a role. Those are the characteristics a good teacher should possess.
    
    
三、点评
    
      
在上述的参考答案中,考生利用主题句加上支持细节的方法来阐述自己的观点。请注意上述参考答案中的划线部分。这些内容可以使得考生在备考中规范自己的语言和逻辑,从而使得发言完整、连贯。考生不必语速过快。当然考生可以适当在发言时有感而发,保证内容被比较翔实地表达出来。
    
    2. Some universities require first-year students to live in dormitories on campus. Others allow students to live off campus. Which policy do you think is better for first-year students and why? Include details and examples in your explanation.
    
    解析:
    
   
  一、考生在回答自由发挥题目时要明确题干中要求自己讨论的是什么,针对该部分特点,做出清晰的判断,制定出自己发言的主题。从而利用主题句加上支持细节的方法进行准备如下。
    
      Topic statement:
    
      Universities should require first-year students to live in dormitories on campus.
    
      Reasons and Supporting details:
    
    1. Safety: Teachers can be responsible for students
daily life.
    
    2. Convenience: All the school facilities are available to students.
    
    3. Building of students
various abilities: Students can learn how to communicate and cooperate with others.
    
    4. Disadvantages of living off campus: Students are faced with many practical problems such as living expenses, safety.
    
    
 
二、经过上面的分析,考生可以在四个方面进行自己的个人陈述。这个部分中,考生应该注意自己的语音语调,语速不要过快,不要让人感觉你在背诵别人的文章。考生要注意自己平时训练的风格,可以在陈述中丰满上面备考中的内容,运用例子、原因越充分越好。尤其是可以运用自身或身边家人、朋友的例子,因为考官对这些例子更加感兴趣。

    
    
参考答案:

    
     Well, from the topic I can see a student leaves his high school and steps into a university where all is new to him. He would soon become familiar with everything. I think he should enjoy living on campus first. Some universities have required first-year students to live in dormitories on campus, which is exactly a good policy. First of all, living on campus is safe because teachers will take care of the first-year students. For example, dormitories are examined by teachers daily so that the living environment can be kept safe. I still remember my tutor on campus examined our dormitory every night and forced us to go sleeping before 22:00. Well, Strangers were not allowed to enter our dormitory. Next, there are many facilities on campus such as the library, and the swimming-pool. Students can relax themselves after school by reading in the library and swimming. As for me, I really enjoyed swimming and I was lucky because there was a large swimming-pool on campus. Besides, I suppose living on campus can become an effective way for students to learn how to communicate with others. I mean, several students can share one dormitory. They would have many opportunities to exchange their ideas and thoughts so that they can understand communication and cooperation are very important. Gradually, they can be good at communication and cooperation with others.
    
      Instead, living off campus could not offer such advantages to first-year students. Students have no ability to manage the practical problems such as safety. And rental for a place to live in is higher than that for living on campus. Last, I think it is also unlikely for teachers to be responsible for the life and development of students who live off campus.
    
    三、点评
    
     
在上述的参考答案中,考生利用主题句加上支持细节的方法来阐述自己的观点。另外。针对上述题目的特点,考生可以适当地加入对大一新生住在校外这个问题的讨论。但是讨论的内容一定是要以突出大一新生应该住在校内为目的。这样可以使得考官认为考生对题目的看法是全面的,综合的。请注意上述参考答案中的划线部分。这些内容可以使得考生在备考中规范自己的语言和逻辑,从而使得发言完整、连贯。
    

 

( 红宝书编辑 )

 

分享到:
'
返回】【关闭
  友情链接:
研究生招生信息网| 百所高校研究生院| 百度| 新浪| 搜狐 | 搜狗| 卓越| 当当| 淘宝| 京东| 网易| 环球时报英文版|
红宝书版权所有 技术支持:网赢网络 ICP备08006712号